27. mai 2010

Who moved my cheese?

Det er tittelen på en bok jeg akkurat har lest.

Who moved my cheese av Spencer Johnson M.D. er en liten bok om fire karakterer, Sniff, Scurry, Hem og Haw, som bor i en labyrint der de må finne ost for å livnære seg. En dag er det slutt på osten der de har slått seg ned, hva skal de gjøre nå? Vel, de fire tar litt forskjellige valg. Sniff og Scurry, som er to mus, drar raskt videre på jakt etter ny ost, mens Hem og Haw, to mer menneskelignende figurer, blir værende i håp om at osten plutselig skal komme tilbake av seg selv.

Dette høres kanskje ut som en barnebok, men det er det ikke. Det er en liten bok om hvordan man stiller seg til forandringer og nye utfordringer som dukker opp i livet.

Er du forberedet og åpen for forandringer og nye utfordringer, eller klamrer du deg til det gamle og vil at det skal være slik det alltid har vært? Legger du ut på nye eventyr og finner nye veier med en gang, eller bruker du litt tid på å tenke og bestemme deg før du tar skrittet videre?

De fire karakterene i boken, Sniff, Scurry, Hem and Haw, representerer fire ulike sider ved et menneske, og ulike måter man kan tilpasse (eller ikke tilpasse) seg nye og ukjente utfordringer på.

Tar du det på strak arm og løper videre, sniffende etter nye utfordringer, slik som Sniff og Scurry? Eller trenger du litt tid til å tenke og vurdere før du er klar for å gå i en ny retning og møte nye utfordringer, slik som Haw? Kanskje blir du bare sittende på bakbena, slik som Hem, og tviholder på det gamle
og kjente?

"Sometimes, Hem, things change and they are never the same again. This looks like one of those times. That's life! Life moves on. And so should we."


Det er en veldig enkel historie, med et enkelt budskap, men som kan få deg til å tenke annerledes på ting og se nye utfordringer og forandringer på en ny måte. Samt se at det trengs en forandring. Ingen ønsker vel å være som Hem? ;)

"Smell the cheese often so you know when it is getting old."

Det er også lagd en søt liten animasjonsfilm om boken, som du kan se et utdrag fra her:

2 kommentarer:

Ida sa...

Ken vil du sei at du er da? Eg er nok som Haw ;)

EndeligMamma sa...

Så koselig kommentar på bloggen min! Alltid koselig med små spor, spesielt hvis du er innom bloggen i ny og ne :)

Da fant jo jeg bloggen din også, kjempe koselig, jeg kommer igjen!

Ha en FIN helg!
klem