28. juli 2010

Grove horn og hjemmelagde knekkebrød

x
Som nevnt i et tidligere innlegg, hadde jeg en liten bakedag før vi dro på ferie. Da lagde jeg grove horn med ost og skinke samt knekkebrød. Oppskrifter kommer her:

Grove horn fylt med ost og skinke

Ingredienser

  • 50-100 gram smør/margarin eller 3 ss olje
  • 5 dl melk
  • 50 gram gjær/1 pakke tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 13-14 dl hvetemel (ca. 800 gram), jeg brukte:
    • 230 gram siktet rugmel
    • 230 gram sammalt hvete, grovmalt
    • 450 gram hvetemel


Fremgangsmåte


  1. Smelt smøret, tilsett melken og varm til 37 grader. Rør ut gjæren i litt av væsken (gjæren has rett i melet ved bruk av tørrgjær)
  2. Bland væske, gjær og salt med mesteparten av melet
  3. Arbeid deigen til den slipper bollen, tilsett mer mel om nødvendig. Strø litt mel over og la den heve til dobbel størrelse under plast (30-60 min)
  4. Ta deigen ut av bollen og kna den, del den så i 3 deler
  5. Hver del kjevles ut til en runding som deles i 8/12 snipper (med en pizzaskjærer f.eks.)
  6. Legg på ønsket fyll og rull sammen trekantene til horn (jeg brukte picnicskinke og ost, samt tomatpurè)
  7. La hornene etterheve i ca. 30 min.
  8. Pensle med egg eller vann før steking
Stekes midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.



Knekkebrød
Dette var første gang jeg prøvde meg på disse knekkebrødene, oppskriften kommer fra en annen blogger, men jeg husker dessverre ikke hvem.

Ingredienser
  • 2 dl lettkokte havregryn
  • 2 dl sammalt rug (fin eller grov)
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 2 dl sesamfrø
  • 2 dl havrekli
  • 1 dl kruskakli
  • 1 dl linfrø
  • 2 ts salt
  • 7,5 dl vann

Bland alt sammen i en bolle og la det stå og svelle i 10 min cirka.
Deretter helles røren utover 3 brett med bakepapir og smøres ut med en slikkepott.
Stekes ved 150 grader, varmluft.
Etter å ha stekt i 10 min tas brettene ut, og man skjærer opp blandingen i passende knekkebrødbiter.
Deretter stekes de i ytterligere 1 time og 15 min.
Til slutt bør de få steke noen minutter med åpen ovnsdør, for å slippe ut fuktighet.



Jeg har ikke varmluft på stekeovnen min, så første forsøk ble nok ikke helt vellykket. Jeg glemte også å la døren stå åpen de siste minuttene, og de ble veldig myke, selv etter at de var avkjølt. Lurer på om jeg kanskje lagde de litt for tykke også. Men de smakte i hvert fall bra for det, og første ladning ble spist opp ganske så raskt.

Skal lage en ny ladning i morgen, men da i mine foreldres ovn som har varmluft. Så får vi se om resultatet blir bedre :)

Ønsker alle som er innom en fortsatt fin dag!

21. juli 2010

Min første iHerb-pakke

Inspirert/påvirket av flere bloggere der ute i bloggosfæren, bestilte jeg meg en liten pakke fra iHerb i slutten av juni. I slutten av forrige uke kunne jeg hente den på posten, så det tok cirka 14 dager fra jeg bestilte den. 

iHerb er en amerikansk nettbutikk som selger ulike helsekostprodukter, kosmetikk osv. 
Det jeg bestilte i første omgang var:



Goji-bærene ble bestilt mest av nysgjerrighet, har sett flere bloggere blogge om de, og ønsket å prøve de selv. Dette er soltørkede bær, som ligner litt på røde rosiner, og har vært brukt i Asia i over 2000 år. De skal ha god helseeffekt og er rike på antioksidanter.

Har ikke fått prøvd ut bærene selv ennå, kun smakt på et par som de er. 
Goji-bær kan brukes til 'alt mulig', man kan ha de i frokostblandingen, i salater og supper, i youghurten eller i bakverk man lager, slik som muffins og kjeks, man kan også brygge te på dem.


Yummi earth sukkertøyene er økologiske, de inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer, kun naturlige smaker fra frukt. Må si at sukkertøyene er mer enn søte nok i hvert fall, nesten for søte, men de er gode :) De finnes også i kjærlighet på pinne-form, men de var utsolgt da jeg bestilte.

Siden dette var min første bestilling kunne jeg bruke en rabattkode som ga $5 rabatt, bestillingen kom da på $20 (133,-) med frakt. Hvis du ønsker å legge inn en bestilling selv, kan denne koden benyttes for å få rabatt:
LOP693

Kommer nok til å legge inn flere bestillinger fra iHerb, det eneste negative med dem må være at nettsiden er litt 'for' omfattende. De har så utrolig mange produkter (16 000) at man nesten må vite på forhånd hva man er ute etter. Det er ikke en nettbutikk man kan sitte og se igjennom alt innholdet i :)

Et par tips til slutt:
husk tollgrensen på 200 NOK (utenom frakt) når du bestiller fra utlandet, overstiger verdien på varene denne grensen må man betale toll og avgifter i tillegg

iHerb selger også legemidler det ikke er lov å innføre til Norge, en oversikt over hva som er lov finnes her (urtelisten nederst på siden, det som er merket med H anses som handelsvarer og kan importeres til Norge)

Pakken min ble nok stoppet og åpnet i tollen, jeg fikk ikke noen beskjed eller forspørsel om dette, men det var et klistremerke på utsiden av pakken da jeg hentet den på posten + at den så ut til å være "dobbelt-tapet" (ny tape oppe på den originale).

18. juli 2010

Sørlandsferie

Den siste uka har jeg tilbrakt i denne hytta, i Søgne kommune, litt sør for Kristiansand

fra hytta hadde vi blant annet denne utsikten:


Den lille svanefamilien bodde tydeligvis inne i den samme vika som hytta vi var på, ligger i. De brydde seg fint lite om at det var folk der, men foretrakk en viss avstand. 

Det var ikke akkurat sommervær mens vi var der, men vi hadde en fin uke for det, med besøk blant annet i Kristiansand by, Dyreparken, og på et gammelt kystfort.


Siden jeg har vært uten nettilgang den siste uka, har det ikke blitt noe blogglesing heller, så nå er det på tide med en liten oppdateringsrunde :)

Ønsker alle som er innom en fortsatt god sommer!

8. juli 2010

Bananis og jordbær

I går prøvde jeg meg endelig på is lagd av banan, slik en del bloggere før meg har gjort og skrevet om:


Jeg hadde opp i litt kanel, og det smakte helt greit, men jeg syns kanskje det ble litt for mye banansmak. Får nok prøve igjen med litt andre smakstilsetninger :)

Fremgangsmåte: kutt opp ønsket antall bananer i små biter og frys de ned. Etterpå kjøres de i kjøkkenmaskin i noen minutter til de er forvandlet til is :)
Jeg brukte 3 bananer, det ble absolutt nok til 2 personer, så cirka 1 banan per pers er nok greit, i hvert fall om man har noe annet ved siden av.

I dag er det den store bakedagen her, mer om det senere :)